Suvi malter – Kod zidne obloge koja se naziva suvi malter gipsane ploče se lepe neposredno na masivni zid. Takvim načinom izrade dobija se izvanredno glatka površina. Suvo malterisanje nije primenjivo u prostorima sa trajno visokom vlažnošću vazduha, a gipsane ploče ne treba lepiti na vlažne zidove. Osnova za uspešan rad je prethodno premazivanje površine sistemskim impregnacijskim premazom na koji se kasnije lepe gipsane ploče. Premazivanjem podloge ostvaruje se jednaka moć upijanja različitih materijala čime se povećava sigurnost i pouzdanost veze lepka s podlogom.

1. Priprema lepka: 30 kg Perlfix-a meša se u 15 lit. čiste vode do kremaste gustine bez grudvica.

2. Gipsane ploče se iseku na potrebnu dužinu. Pripremljeni lepak Perlfix nanosi se tačkasto na međusobnoj udaljenosti od 35 cm na zadnju stranu gipsane ploče i to po ivicama – 5 cm od ivice ploče – i duž sredine (lepak se istovremeno može nanositi na zid što olakšava podizanje ploče)

3. Gipsane ploče zatim pritisnemo upravno na podlogu na željenu poziciju.

4. Ploče sada treba uz pomoć letve za ravnanje, gumenog čekića i libele poravnati u horizontalnom i vertikalnom smeru. Ploče se mogu pomerati do početka stezanja lepka (ca. 10 min.)

IZBOR TEMELJNOG PREMAZA

Vrsta podloge Temeljni premaz
Jako upijajuća (gasbeton, opeka i sl.) Knauf Grundiermittel
Glatka, neupijajuća Knauf Betokontakt
Srednje upijajuća (malter, stare gipsane ploče i sl.) Knauf Tiefengrund plus

PROIZVODI ZA SUVU GRADNJU